Krem juha od celera (veloute)

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Lucija Bilandžić (Dva srca i kuhača). Mislim da su danas više nego ikad svi postali svjesni kako je važno hraniti se zdravo te jesti sezonske namirnice, a ako uz to potičete i lokalnu ekonomiju – ‘di ćeš bolje.

Uz potres, koronu i ograničenje kretanja, rad od kuće nikad nije bio izazovniji – posebno ako niste doma sami. Ja i inače puno radim od doma, a otkad sam postala mama radim isključivo od doma. Obzirom da obično radim na više projekata istovremeno, multitaskanje i organizacijske sposobnosti su mi uz Nikija na zavidnoj razini.

Trenutno kuham po principu čišćenja frižidera first in – first out, odnosno prvo trošim najpokvarljivije namirnice. Mislim da je to i inače najbolja varijanta. A prije sam prvenstveno kuhala ono što nam se jelo taj dan.

Celer je jedna od mojih najdražih namirnica. Korijen celera kupujem na tržnici svaki tjedan i puno ga trošim u svim mogućim varijantama – sirov, kuhan ili pečen. Ovaj sam kupila od OPG Tolić koji rade dostavu svježeg povrća.


(VELOUTÉ)

Sastojci (za 4 osobe):

1 glavica celera srednje veličine (500-600 g)

2 velike žlice maslaca

1 velika žlica maslinovog ulja

1 litra mlijeka

1 velika žlica senfa (što finiji, to bolje)

malo ribanog muškatnog oraščića

grančica timijana

krupna sol & friško mljeveni papar

prstohvat peperoncina ili ljute crvene paprike

listovi peršina narezani na krupno


Priprema:

Ogulite celer i narežite ga na kockice. U loncu otopite maslac na maslinovom ulju. Ubacite celer i sotirajte (čitajte: dinstajte) 5 min pa dodajte timijan, muškatni oraščić i papar. Prelijte mlijekom i pričekajte dok ne krene krčkati. Poklopite i ostavite da se kuha na lagano pola sata ili dok celer ne omekša. Izblendajte štapnim mikserom  i dodajte senf pa dobro promiješajte. Juhu poslužite s malo peperoncina ili crvene paprike, maslinovog ulja i pospite s peršinom.


Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Lucija Bilandžić (Dva srca i kuhača).

Foto: Lucija Bilandžić

Dvije odlične krem juhe: od rajčice i od cvjetače

Fina i zdrava juha od blitve

Juha od batata s narančinom koricom

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads